BRUSSEL: Fotografie William Klein

 

 WILLIAM KLEIN

Must-see in de Galerie de la Béraudière,  tijdens het Gallery Weekend in Brussel van 8 tot en met 10 september 2017 !

…a crash course in what was not to be done in photography !

(William KLEIN)

Vernissage: woensdag 6 september 2017 van 18u tot 21u

Nauwelijks een jaar na de opening van haar spectaculaire ruimte in Brussel, kondigt de Galerie de la Béraudière een eerste fototentoonstelling aan, met een New Yorkse levende legende : de 89-jarige fotograaf William Klein.

WILLIAM KLEIN in de Galerie de la Béraudière, Brussel, in samenwerking met Gallery FIFTY ONE, Antwerpen

Brussels Gallery Weekend: openingsavond op 7 september van 17u tot 21u.

Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 september: van 11u tot 19u.

 

WILLIAM KLEIN

Klein wordt beschouwd als één van de meest belangrijke en invloedrijke fotografen van zijn generatie. Hij handteerde eigenzinnige fotografische technieken, ver weg van de gangbare manier van fotograferen.  Ook de keuze van zijn onderwerpen was revolutionair, zijn cadrages atypisch en de ‘flou artistique’ opzettelijk !

Deze kunstenaar heeft een enorm grote invloed gehad op  de evolutie van de fotografie.

Zelf noemt hij het ‘a crash course in what was not to be done in photography’, wat zoveel wil zeggen als ‘een snelcursus in wat men vooral niet mocht doen in de fotografie’.

Begin jaren ’50 begint hij intensief zijn geboortestad te documenteren en neemt hij talloze foto’s in de straten van het bruisende en ruwe New-York.

Tussen ‘55 en ‘65, legt Klein zich vooral toe op de modefotografie, waarop hij ook zijn eigen, vernieuwende visie heeft, die vele generaties modefotografen is blijven beïnvloeden en inspireren.

Hij haalde de modellen weg uit ascetische fotostudio’s en ver verwijderd van de artistiek directeurs van de modehuizen. Klein stuurde modellen letterlijk de straat op met als decor de échte ‘urban jungle’.

Hij fotografeerde op meesterlijke wijze iconen zoals Serge Gainsbourg, Audrey Hepburn, Sophia Loren, of nog, Anouk Aimée. Ook verschillende generaties topmodellen heeft hij voor zijn lens gehaald, van de anonieme schoonheden uit de jaren ’50, over Veruschka tot Kate Moss…beelden die in het collectief geheugen gegrift staan…

Zijn durf heeft de wereld van de fotografie danig door elkaar geschud ! Hij wordt dan ook beschouwd als één van de belangrijkste pioniers op vlak van ‘street photography’ en modefotografie.

Klein is op veel plaatsen in de wereld getoond : in het Moma van New-York, in het Centre Pompidou in Parijs en in het Tate Modern in Londen.

Met België heeft hij een speciale band aangezien zijn vrouw, Jeanne Florin, met wie hij ruim 50 jaar lief en leed deelde, Belgische was. Hij bezat trouwens een huis in Knokke.

Hij wordt regelmatig tentoongesteld in ons land, de laatste keer in 2016 in de Brusselse Botanique.

Voor deze fototentoonstelling werkt de De Galerie de la Béraudière, die al vele jaren gespecialiseerd is in meesters uit de 19e en de 20e eeuw, samen met de Antwerpse Gallery FIFTY ONE, die tot ver over onze landsgrenzen heen bekend staat voor haar expertise in het domein van de fotografie, en die William Klein vertegenwoordigt.

De Galerie de la Béraudière in Brussel en de Gallery FIFTY ONE uit Antwerpen, nodigen u graag uit om de diversiteit van de avant-gardist William Klein op een meer intimistische manier te (her)ontdekken.
De nadruk ligt op de modefotografie uit de jaren ’60, maar er zullen ook iconische straatbeelden te zien zijn. De foto’s gaan in confrontatie met elkaar en met de unieke en verrassende ruimte van de galerie, die ooit gebouwd werd als kunstenaarsatelier.

 

Duur tentoonstelling: van 6 september tot 13 oktober 2017

Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 10u tot 18u, of op afspraak.

Adres: Galerie de la Béraudière

Jakob Jordaensstraat 6, 1000 Brussel

Tel:+32 2 646 92 15

Mail: galerie@delaberaudiere.com

09.William Klein Antonia + Simone + Barber Shop, New York, (Vogue), 1962 - ed 1530.jpg

William Klein – Barbershop in NY (courtesy gallery)

Stock Exchange, Tokyo (courtesy gallery)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.