CHRISTO kreeg groen licht voor zijn decennia-oude project’Wrapped Arc de Triomphe’

In 1961, drie jaar na zijn verhuizing naar Parijs en het ontmoeten van zijn vrouw en levenslange artistieke partner Jeanne-Claude, kwam Christo met een idee om de Arc de Triomphe in stof te wikkelen, een zet die zijn ‘signatuur’ moest worden.
Bijna 60 jaar later, wordt die initiële droom eindelijk werkelijkheid.

 

Twee weken lang, komende lente, zal de 83-jarige in Bulgarije geboren kunstenaar om en bij 270.000 vierkante voet blauw recycleerbaar polypropyleenweefsel en ruwweg 23.000 voet rood touw laten aanrukken om dit wereldvermaarde Parijse landmerk in te pakken.
Het kunstwerk, met de titel l’Arc de Triomphe, Wrapped (Project voor Parijs, Place de l’Étoile-Charles de Gaulle), is de eerste realisatie van de kunstenaar in de Franse hoofdstad sinds hij in 1985 de Pont-Neuf met Jeanne-Claude inpakte. Het is de eerste keer dat hij hun gemeenschappelijk project opnieuw wou bekijken sinds ze in 2009 stierf.

 

“Jeanne-Claude was mijn hele leven zo dicht bij mij”, vertelde de kunstenaar aan de New York Times. “Natuurlijk is er enige ironie van het lot en is er het verdriet dat ze hier niet is. Maar ik wil graag doorgaan met mijn leven en mijn (ons) werk verderzetten.”

 

Het project wordt begeleid door het Centre Pompidou en het Nationaal Museum voor Franse Monumenten. Het project zal dan tevens samengaan met een tentoonstelling in het museum; een expo die terugkijkt op het leven en werk van Christo en Jeanne-Claude in Parijs van 1958 tot 1964, evenals de Pont- Neuf Wrapped project bedacht en uitgevoerd over een decennium beginnend in 1975.

De tentoonstelling loopt van 18 maart tot 15 juni 2020.

Deze nieuwe uitdaging zal wis en zeker tot een publiekstrekker uitgroeien.
Christo en Jeanne-Claude’s relatie is tenslotte een van de meest sprookjesachtige romances van de kunstwereld en, vergeet het niet, het begon allemaal in de ‘Lichtstad’. De twee kunstenaars, geboren op dezelfde dag in 1935, ontmoetten elkaar in 1958 in Parijs en startten kort daarna hun 50-jarige partnerschap.
In de zeven jaar die ze in de stad doorbrachten, legde het duo plannen op voor vijf openbare projecten, waarvan twee – Wall of Oil Barrels – The Iron Curtain, Rue Visconti (1961-62) en Wrapped Statue, Place du Trocadéro (1964) waren al voltooid.
Nu zal een derde ‘droom’ eindelijk van de lijst kunnen afgevinkt worden.

Zoals gebruikelijk bij de werken van Christo, ontvangt de kunstenaar geen openbare middelen voor het project en zal hij ook geen onafhankelijke particuliere financiering zoeken. Het project zal in plaats daarvan volledig worden gefinancierd door de verkoop van voorbereidende studies, tekeningen en collages, evenals andere werken die dateren uit de jaren 1950 en ’60.

(foto’s door André Grossman, (c) Christo)

Meer info volgt later… Wij kijken er naar uit !

christo_larc-e-triomphe_1-1024x630

ARC1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.