‘De Latemse Kluis’ gaat tweede tentoonstellingsseizoen in

In de zomer van 2018 opende De Latemse Kluis, het voormalig buitengoed van de paters Dominicanen na een grondige restauratie haar deuren om de voorziene museale functie op te nemen. Gelegen aan de Kapitteldreef 40 in Sint-Martens-Latem, vlakbij het gemeentelijk museum Gevaert- Minne, beschikt dit gebouw over een professioneel uitgeruste ruimte waar het museum jaarlijks wisseltentoonstellingen kan houden. 

 

 

 

Met de expositie ‘Gust De Smet – Stil de tijd’ die ruim twintig meesterwerken van deze Latemse kunstenaar samenbracht, opende De Kluis in 2018 haar eerste seizoen. De respons van het publiek en de pers was buitengewoon. 

 

 

Voor deze zomer staat een nieuwe, exclusieve tentoonstelling op het programma nl. ‘How to paint water. De Leie – stroom van inspiratie’. 

Naar bekend trekt De Leie haar eigen curve door de Belgische kunstgeschiedenis.
De genoemde tentoonstelling wil laten zien hoe de diverse kunstenaars op een eigen manier, vaak ook door een gangbare stijlfase gedreven, naar de Leie hebben gekeken tussen 1880 en 1930. Die wisselende visie beweegt zich van de romantiek van Felix Cogen, de lichtlyriek van Emile Claus, de poëtische benadering door Albijn Van den Abeele, het zoeken naar de ziel van het rivierlandschap door Valerius De Saedeleer, de mystiek geladen kunst van Gustave van de Woestyne naar de impressionistische varianten van Maurice Sys, Anna De Weert, Constant Permeke en Albert Saverys om te eindigen bij het expressionisme van Gust De Smet, Frits Van den Berghe en Hubert Malfait die de Leie op de eerste plaats als een constructief element in hun compositie zien. 

In het gemeentelijk museum Gevaert-Minne kan u zich laten meevoeren met de kanotocht op de meanderende ‘Golden River’ van hedendaags kunstenaar Stief DeSmet en de verschillende betekenissen achterhalen. Zo is er een rechtstreeks verband met het Leielandschap en haar schilders alsook met de voormalige commune, haar wereldbeeld en haar vrijheid/blijheid ideaal. Stief DeSmet (°1973) uit het nabijgelegen Bachte-Maria-Leerne is zowel schilder, beeldhouwer, performer als videast. 

Vooropening : uitnodiging How to paint water

Impressie AVSBE http://www.avs.be/avsnews/de-leie-als-een-stroom-van-inspiratie?fbclid=IwAR0aMOhOMC9iv_QzOZShsKu21LxJ4dKLaq6CbnDDkPnxLIZS77vslrG5lmw

Persmoment met Cultuurschepen Barbara Lannoy-Hallums, cultuurfunctionaris Sophie DeSmet en curator Dr Piet Boyens

 

De tentoonstelling is een organisatie van de gemeente Sint-Martens-Latem (cultuurfunctionaris Sophie Desmet) met als gastcurator Piet Boyens in samenspraak met de eigenaar van de Latemse Kluis, Herman De Bode. 

 

 

 

 

 

 

Voor de kunstliefhebbers, senioren en mensen met een fysieke beperking die zelf de tentoonstelling niet kunnen bezoeken, maakte onze correspondent Horst-Jürgen dit overzicht : 190814 Latemse Kluis – De Leie – stroom van inspiratie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.